Telefoonontwerp door de jaren heen

Tegenwoordig heeft bijna iedereen standaard één of zelfs meerdere mobiele telefoons bij zich, al dan niet met hippe telefoonhoesjes met daarop schilderijen afgebeeld, maar dit is natuurlijk wel eens anders geweest. De eerste mobiele telefoon werd voor het eerst in 1983 verkocht, en het was pas in de loop van de jaren 90 dat mobiele telefoons echt wat meer mainstream werden. Voor die tijd was er natuurlijk wel al een hele poos de vaste telefoon.

De T65 – draaischijftelefoon

In 1965 werd door de PTT de T65 geïntroduceerd. Dit was indertijd het standaard telefoontoestel voor het Nederlandse telefoonnet. Het toestel bestond uit een grijze kast met daarop de draaischijf bevestigd, een grijs gekruld snoer en een grijze hoorn met witte doppen op de hoorn. In de jaren 70 werden er overigens meerdere kleurmodellen van de T65 uitgebracht. De kleuren waaruit men kon kiezen waren rood, groen, blauw, oranje, bruin en wit. Deze kleuren werden ook wel aangeduid onder de namen robijn, smaragd, azuurblauw, oranje, mokka en ivoor. Je kwam de standaard grijze telefoon echter het vaakst tegen, gezien de gekleurde varianten voor een meerprijs te koop waren. Overigens is de azuurblauwe T65 erg zeldzaam, omdat deze kleur binnen drie jaar al vervangen werd door de mokka versie.

Motorola DynaTAC 8000X

De DynaTAC was de allereerste mobiele telefoon ter wereld welke door de FCC (Federal Communications Commission) werd goedgekeurd. Met een stand-by tijd van slechts een uur en een beltijd van nog geen vijf minuten was niet echt de moeite waard er eentje aan te schaffen, want naast het feit dat de DynaTAC er afgrijselijk uit zag, was de aanschafprijs van maar liefst $3995,- enorm hoog. En jij maar denken dat de nieuwste mobiele telefoon met LCD-scherm duur is. De DynaTAC was overigens ook niet erg praktisch. Het toestel woog namelijk bijna een kilo, en inclusief zijn antenne was de telefoon maar liefst 30,5 centimeter in lengte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *