Post-impressionisme: kleur en emotie

Het post-impressionisme is een modernistische schilderstijl die wordt gekenmerkt door een abstracte vormgeving met een hoge mate van stilering. Enkele van de meest opvallende kunstenaars van het begin van de 20e eeuw vertegenwoordigden deze stroming.

Definitie

Het post-impressionisme is een kunststroming die moeilijk in een paar woorden te beschrijven valt. Er zijn overlappingen met het kubisme, dat ook gebruik maakt van gestileerde en geometrische vormen. Op post-impressionistische schilderijen springen echter een aantal elementen in het oog. Vaak wordt er gebruik gemaakt van felle kleuren en heftige contrasten. De onderwerpen zijn alledaags maar worden in de regel teruggebracht tot gestileerde symbolen. De stijl is nooit naturalistisch: ingewikkelde objecten, mensenlichamen en gezichten worden meestal weergegeven door middel van simpele vormen. Een impressionistisch schilderij wekt vaak de indruk tweedimensionaal te zijn. Het nauwkeurig weergeven van 3D-vormen, perspectief en schaduwen is dan ook nooit het doel geweest van deze artiesten.

Schokkend en primitief

Het post-impressionisme was voor de tijd waarin het werd beoefend (en zelfs in de moderne tijd) behoorlijk experimenteel en veroorzaakte daarom regelmatig controversie. De intentie van de artiesten binnen deze stroming was om dát weer te geven wat kan worden waargenomen en om die impressie te vangen in abstracte beelden. Daarbij werden ruwe, instinctieve en natuurlijke vormen ingezet. Een post-impressionistisch werk is vaak erg dynamisch: het geeft beweging, stroming en kracht of energie weer.

Post-impressionistische artiesten

De vier grote post-impressionistische schilders, wiens kunstwerken meer dan honderd jaar later tot de echte klassiekers worden gerekend, waren:

  • Cézanne. Hij schilderde natuurlijke taferelen, maar beeldde zijn objecten veel krachtiger en levendiger uit dan gebruikelijk was. Cézanne is vooral bekend vanwege zijn stillevens en prachtige, sfeervolle vertolkingen van het Franse platteland.
  • Van Gogh. Hij werkte met de voor hem zo typerende toetsen (verfstreken) en ontwikkelde een geheel eigen kleurenpalet. Zijn werk is doordrenkt van emoties naar aanleiding van zijn waarnemingen van de wereld en zijn innerlijke gevoelsleven.
  • Seurat. Hij probeerde zijn vertolking van licht en kleur op een bijna wetenschappelijke methode te baseren. Seurat was één van de grondleggers van het pointillisme: een stroming die gebruik maakt van talloze gekleurde stippen die op het doek samen lijken te vloeien tot één kleur.
  • Gauguin. Hij gebruikte heldere, zachte kleuren met veel licht. Zijn onderwerpen waren gebaseerd op de natuur maar werden gestileerd en fantasievol weergegeven. Gauguin is vooral bekend vanwege zijn schilderijen die het leven in Polynesië vertolken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *