Futurisme is een kunststroming die verwant is aan het kubisme. Futuristische kunstenaars probeerden om kracht, snelheid en energie uit te drukken. Het futurisme is afkomstig uit Italië en was vlak voor de Eerste Wereldoorlog populair in Europa.
Oorsprong van het futurisme
De nieuwe en moderne technologieën uit het begin van de 20e eeuw hebben een belangrijke invloed gehad op de artiesten die het futurisme ontwikkelden. Zij werden geïnspireerd door de snelle en moderne machines en voertuigen van die tijd zoals automobielen, fietsen, vliegtuigen en treinen. Ook de hectiek van het bruisende leven in de stad vormde een inspiratiebron. De futuristen probeerden deze bedrijvigheid te vatten in een krachtig, gestileerd en vaak herhalend lijnenspel, dat zo typerend is voor hun werk. Ze maakten graag gebruik van kleurenpaletten die bijna letterlijk van het doek afspatten. Bovendien vertoonde hun werk heftige contrasten. Vaak werd geprobeerd om de beweging van een voertuig, mens of dier in een serie lijnen te vertolken. Niet alleen in de schilderkunst heeft deze stroming zijn weerslag gehad; beelden en ontwerpen die eenzelfde grote energie en gestroomlijnde bewegingen weergaven werden regelmatig voor commerciële doeleinden gebruikt.
Link met de oorlog
In vele landen was men rond het jaar 1910 enthousiast over het vooruitzicht van een nieuwe oorlog, niet wetende dat de Eerste Wereldoorlog voor bijna alle deelnemende naties een ramp zou betekenen. Nieuwe stromingen zoals het fascisme verheerlijkten de mannelijke kracht en de bereidheid om voor het vaderland te vechten en te doden. Er is zeker een bepaalde wisselwerking geweest tussen dit ‘oorlogsenthousiasme’ en het futurisme. Na de allesverwoestende oorlog viel het futurisme in ongenade en werd het in de populaire cultuur vervangen door sierlijkere kunststromingen zoals de Art Deco.