Zo werkt een revolver

Het is gelukkig niet een stuk “gereedschap” waarmee Nederlanders regelmatig oog in oog staan. Vergeleken met de VS en met andere landen kennen we hier een strenge vuurwapenwet waardoor het bezit van vuurwapens zoals een revolver streng aan banden is gelegd. Toch is het interessant om te weten hoe dit vuurwapen werkt.

Een kogel afvuren

De basis van een modern revolver is een loop, waardoor een kogel met hoge snelheid kan worden afgevuurd. De kogel bevindt zich achterin de loop en is onderdeel van een patroon: een kogel samen met een kruitlading en een slaghoedje. Indien de trekker wordt overgehaald slaat de haan tegen het slaghoedje, wat een vonk produceert.

Daarop ontbrandt het explosieve kruitmengsel, hetgeen gassen met een hoge druk voortbrengt. Voorts wordt de kogel vóór de kruitlading met hoge snelheid uit de loop gelanceerd. Door de groeven in de loop gaat de kogel draaien en krijgt zo stabiliteit.

Meerdere kogels afvuren

Het grote voordeel van een revolver – anders dan een ouder pistool – is dat het meerdere kogels achter elkaar kan afvuren. Een revolver heeft namelijk een ronde cilinder met meerdere kamers (meestal zes). Na elk schot draait de cilinder en komt er een nieuw patroon in de loop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *