Stoomschepen: snelle en betrouwbare handel over zee

De ontwikkeling van stoomschepen was een vanzelfsprekendheid in een industrialiserende wereld waarin de handel tussen verre landen steeds belangrijker werd. Stoomschepen zorgden er immers voor dat grote hoeveelheden handelswaren snel en betrouwbaar over de oceaan verscheept konden worden.

Geen wind nodig

Toen de stoommachine eenmaal was uitgevonden (oorspronkelijk om steenkolenmijnen in Engeland droog te malen) werd er tevens getracht om de machine als vervoermiddel te gebruiken. Stoommachines op wielen hebben rond 1800 tot de uitvinding van de trein geleid. In dezelfde tijd werden er experimenten gestart om stoommachines op boten te installeren: de machine dreef grote schoepenraderen aan, die op wielen van een watermolen leken. Zo kon een schip de oceaan oversteken zonder afhankelijk te zijn van oceaanstromingen of van de wind. In de praktijk werden de meeste stoomschepen alsnog uitgerust met zeilen om te kunnen blijven varen als de steenkool op was, of als er een gunstige (en gratis) wind stond.

De wereld kleiner maken

Stoomschepen wisten het intercontinentaal vervoer voorgoed te veranderen. De snelle schepen met hun grote laadruimtes konden grote hoeveelheden erts, graan, vee, passagiers en luxegoederen meenemen. Daardoor konden nieuwe markten ver weg worden aangeboord. Later rustte men stoomschepen uit met koelruimtes, zodat ook bederfelijke waren zoals vlees, groente en fruit in andere werelddelen konden worden verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *