Hoe werkt een airco?

Een airco koelt de lucht in je huis of kantoor af. Hierdoor wordt het een stuk aangenamer om er te verblijven. Je kunt beter ontspannen in de zomervakantie en je bent productiever als je achter de pc zit. En mobiele airco’s zijn zo betaalbaar dat iedereen ze in huis kan halen. Maar hoe krijgt zo’n apparaatje het eigenlijk voor elkaar om de binnentemperatuur meerdere graden te verlagen? Lees hier hoe de technologie van een airco werkt.

Eén apparaat, twee delen

Bij grote vaste airco’s kan je duidelijk zien dat een airco eigenlijk uit twee delen bestaat: een binnen- en een buitendeel. Het binnen deel zuigt de binnenlucht op en onttrekt daar warmte aan. De warmte wordt naar het buitendeel getransporteerd en daardoor afgegeven aan de buitenlucht. Het binnendeel blaast met behulp van een ventilator vervolgens de afgekoelde lucht weer je kamer in waardoor die aangenaam koel wordt. Door de aanzuigende werking kunnen sommige modellen trouwens ook de lucht zuiveren van rook, zwevende vezels uit zachte wollen vloerkleden, bacteriën en allergenen.

Een gesloten koelsysteem

Hoe wordt die warmte van het binnen- naar het buitendeel getransporteerd? Dat gebeurt via een buizensysteem dat gevuld is met een koelmiddel, net als in een koelkast. Dit koelmiddel wisselt tussen de gasvormige en de vloeibare toestand. De compressor die in een airco zit perst het gas onder druk samen tot vloeistof, waarna het naar het binnendeel stroomt. Daar neemt het koelmiddel hitte uit de lucht op, waardoor het weer verdampt tot een gas. Dit gas stroomt naar het buitendeel, koelt daar af aan de buitenlucht en stroomt naar de compressor. Zo is er sprake van een gesloten systeem dat constant hitte uit jouw huis of bedrijf afvoert naar buiten toe.

Een aircoheater kan ook verhitten

Veel moderne airco’s kunnen je huis niet alleen afkoelen maar ook verwarmen. Dit krijgen ze voor elkaar door de stroomrichting van het koelmiddel om te keren. Daardoor verandert je airco in een warmtepomp, die juist warme lucht naar binnen toe blaast. Verwacht daar geen wonderen van: een kleine mobiele aircoheater is niet in staat om je hele woning te verwarmen! Wel kan het een fijne aanvulling zijn op je kachel of CV. Airco’s kunnen trouwens ook alleen lucht circuleren door het koelsysteem stil te zetten. Door al deze mogelijkheden is een airco een prachtige, veelzijdige en praktische toepassing van technologie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *